DCSIMG

Falkirk’s Maggie dream comes a step nearer

Artist's impression of the Maggie's Centre for Forth Valley

Artist's impression of the Maggie's Centre for Forth Valley

 

Plans for the Falkirk area’s own Maggie’s Centre – which will provide a haven for cancer patients – took a step forward this week.

Funded by £3 million from charity Walk the Walk, the new facility will be built in the grounds of Forth Valley Royal Hospital, Larbert.

Award-winning NORD Architecture has applied for planning permission to Falkirk Council for its design.

Once granted, building work will begin and the new cancer caring centre could be open as early as spring 2015.

Inspired by wrought iron Victorian pavilions, the designs make reference to this area’s strong links to the iron industry.

Alan Pert, NORD director, said: “Being chosen to design the new Maggie’s Centre at Forth Valley was a fantastic way to celebrate 10 years of NORD and a real honour to work with the amazing team behind this network of centres.

“It’s an incredible achievement that so many of these buildings have been realised and to contribute to this vision is a huge privilege.”

Laura Lee, Maggie’s chief executive, said everyone involved was delighted the plans had been submitted. She added: “It brings us a step closer to Maggie’s Forth Valley becoming a reality and fulfilling our ambition of supporting more people with cancer, their family and friends.”

The centre is being built thanks to Walk the Walk which is supporting the venture with funds raised by participants in The MoonWalk Scotland, which in 1212 included a team from The Falkirk Herald.

It is the second to be wholly funded by the charity, after Maggie’s Gartnavel in Glasgow opened in 2011. The sum of £250,000 was contributed to the new centre in Lanarkshire.

Nina Barough, founder of Walk the Walk, said: “I look forward to seeing the creation of what I know will be a very beautiful, unique and groundbreaking building, embracing the Maggie’s ethos and reflecting the care that this charity is renowned for.”

The centre is a series of rooms wrapped by a verandah, creating a shaded space and a place to shelter from rain. Placed next to Larbert Loch, it offers a retreat from the outside world.

 

Comments

 
 

Back to the top of the page